Eerste schouw-overlegDe afgelopen maanden is er intensief overleg geweest met de gemeente in het kader van de zogeheten Wijkschouw. Die kwam voort uit het overleg van buurt en gemeente naar aanleiding van het gemeentelijk initiatief “Sterke en betrokken buurten”.
Hoe zat ’t ook alweer? Op 10 mei was er een goed bezochte wijkbijeenkomst, waar bewoners hun hart konden luchten over wat er in de wijk goed gaat, maar vooral beter kan. Tijdens die vergadering beloofde de aanwezige wethouders een wijkschouw te houden. De buurt werd door de wijkvereniging gevraagd aanvullende onderwerpen op te sturen, die nadere aandacht konden gebruiken.

Uiteindelijk resulteerde dat in een lijst, die grofweg te verdelen is in onderwerpen op het gebied van verkeersveiligheid, onderhoud van wegen en voetpaden, bereikbaarheid (obstakels, actie bladslag) en vragen over de straling van de TV-toren.

De straat op...Geschouwd
Op 27 augustus was het dan zover: vertegenwoordigers van het BTO-bestuur en een zestal vertegenwoordigers van de gemeente schoven aan tafel en ‘aanschouwden’ de punten van aandacht. Met behulp van een uitgebreide powerpoint presentatie, een daadwerkelijk bezoek aan de knelpunten en ter afscheid een geschreven notitie waarin alles was samengevat, ging het gemeentelijk gezelschap weer richting Raadhuis.

Knopen doorhakken op 15 maart
Twee maanden later, op 28 oktober, schoven gemeente en wijkvereniging weer aan tafel. Punt voor punt werd doorgenomen. Dat doen we ook hier. Want in sommige gevallen zal de buurt zich moeten uitspreken over wat de meest wenselijk oplossing voor het probleem wordt geacht. Op 15 maart is er weer een Algemene Leden Vergadering – en daar worden dan de knopen doorgehakt.

Verkeersveiligheid
De buurt uit via TrompenbergerwegEr was een aantal knooppunten voorgelegd waarvan de twee ‘uitgangen’ van de wijk, naar de ringweg, bovenaan stonden. Zowel de uitgang via de Trompenbergerweg als die via de Ceintuurbaan worden gevaarlijk gevonden, omdat beide geen goed uitzicht geven op de Godelindeweg (ringweg). In het eerste geval beneemt een dikke, oude eik het uitzicht (zie foto), in het tweede een hoge heg. Het laatste probleem kan opgelost worden door het snoeien van de heg of de verkeersspiegel aan de overzijde anders te plaatsen.
In beide gevallen is ook te denken aan een veel radicalere oplossing.

Paaltje verwijderen?Andere verkeerscirculatie?
“De gemeente zegt toe medewerking te verlenen aan het onderzoeken van een andere verkeerscirculatie in heel Trompenberg. Het initiatief en de organisatie liggen echter bij Trompenberg Oost.” Dit punt hangt ook samen met de afsluiting van de Witte Kruislaan, ter hoogte van de TV-toren. Daardoor moeten alle bewoners, bezoekers en leveranciers van/voor het Vivaldipark door Trompenberg – en wordt er ook soms geparkeerd door medewerkers van het Mediapark. Een ontsluiting van het park richting TV-toren/AvroTros, Lage Naarderweg – door de paaltjes op de Witte Kruislaan op te schuiven – wordt door de bewoners niet op prijs gesteld.

Verkeersafsluiting opheffen?
Tijdens het overleg met de gemeente werd afgesproken dat de buurtvereniging zal onderzoeken of er voldoende draagvlak is om de paaltjes te verwijderen. Zo ja, dan worden de palen (experimenteel) voor vier maanden weggehaald. “Bij geslaagd experiment (draagvlak blijft) volgt er een verkeersbesluit.”

Andere maatregelen
Bocht bij voormalige politieschoolGoed nieuws was er ook, tijdens het overleg. Halverwege volgend jaar is de wijk aan de beurt voor groot onderhoud dat drie jaar gaat duren. Dan kunnen, rekening houdend met de uitkomsten van ons buurtoverleg, verdere maatregelen genomen worden… Zoals op de Trompenbergerweg, waar – komend vanaf de watertoren – de flauwe bocht naar de Van Hengellaan uitnodigt tot hard rijden. Bocht kantiger maken? En willen we een parkeerverbod langs de ‘oude politieschool’ (appartementen- en kantorencomplex)?
Belijning Trompenbergerweg weg?En die streep op de weg Trompenbergerweg (aftak): moet-ie weg of blijven staan?
De wirwar van wegen en fietspaden en (gevaarlijke) oversteken rondom de TV-toren kan ook bij het groot onderhoud worden aangepakt, door straten te versmallen waardoor meer ruimte ontstaat voor de oversteek.

Trottoirs en bermen
Tijdens de wijkschouw werden diverse plaatsen aangewezen waar ‘stoepranden’ (in onze wijk ‘stones’ geheten) weggezakt waren of gaten in de weg gevallen waren. Dat alles wordt meegenomen in het groot onderhoud. Op een aantal plaatsen zijn al reparaties verricht. Tijdens het overleg werd er meermaals op gewezen dat gevaarlijke situaties altijd, 24/7, kunnen worden doorgegeven via een Melding Openbare Ruimte.

Snelle acties, dank!
Auto (onder parkeerverbod-bord...)Dat brengt ons op de maatregelen die nú al zijn getroffen. Onhandig opgehangen verkeers- en waarschuwingsborden (Witte Kruislaan, Restaurant Spandershoeve) zijn inmiddels slimmer ingezet, het noordelijke deel van de Witte Kruislaan is voorzien van verkeersborden, medewerkers van AvroTros zijn gewaarschuwd dat er – zoals in de gehéle wijk – niet in de bermen  geparkeerd mag worden. En er wordt ‘gehandhaafd’, zoals we aan de eerste gele prenten onder ruitenwissers konden waarnemen.
En ook kwam er al diverse keren, nog vóór de actie Bladslag, een bladeren-stofzuiger van de gemeente langs om de ergste bladerhopen van de stoepen te verwijderen. Nogmaals, dank!