Maand: maart 2017

ALV: Versterkt bestuur aan de slag met nieuwe Omgevingswet

Op dinsdag 14 maart kwamen bestuur en leden van de buurtvereniging Trompenberg-Oost bijeen in de kantine van tennisvereniging Hoogerheide, voor de jaarlijkse algemene ledenvergadering. Ondanks laatste debatten op TV voor een als spannend ervaren verkiezing van een nieuw parlement, de volgende dag, was er sprake van een goede opkomst.

Voorzitter Ton Loogman heette iedereen van harte welkom en al snel waren goedkeuringen uitgesproken over het verslag van de vorige vergadering, de financiële zaken en het beheer van het groen op het heksenweitje. Er werd verder stilgestaan bij de rol van de buurtvereniging (pure belangenbehartiging of ook een sociaal bindend orgaan). Ook de internet-communicatie met de leden werd kort besproken. Deze website werd in 2016 bijna 8.000 maal bekeken, de Facebook pagina (ook te bekijken door wie geen Facebook account heeft) werd in februari dit jaar 440 maal gezien.
Tijdens de vergadering werd de zogenaamde RunBikeRun wedstrijd aangekondigd, die onze wijk zou doorkruisen. In een latere mail naar de leden is vermeld dat die aankondiging een jaar te vroeg was… de RunBikRun blijkt pas volgend jaar onze buurt aan te doen. We houden u op de hoogte!
(Klik voor grotere versie op de foto. Tekst gaat door na fotogalerij).

Nieuwe bestuursleden
De ledenvergadering ging verder akkoord met de benoeming van twee nieuwe bestuursleden: Ger Bemer, die de voorzittershamer gaat overnemen van Ton Loogman, en Eric Coutinho, die Nol Witten zal aflossen als secretaris.

Het weer op sterkte gebrachte bestuur zal zich in de toekomst moeten gaan buigen over een belangrijke wijziging op het gebied van bestemmingsplan naar ‘omgevingsplan’, zoals ook werd toegelicht door gemeentelijk buurtcoördinator Carola van den Berg.
Daarover schreef het bestuur de volgende notitie.

Herziening bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied
De gemeente heeft aangegeven dat met de inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet in 2019 of 2020 bestaande/vigerende bestemmingsplannen van de gehele gemeente onderdeel van het omgevingsplan van de gemeente kunnen gaan vormen. Het huidige bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied uit 2010 dient echter voordien te worden herzien. Dit zal maximaal twee jaar in beslag nemen en kan dan ingepast worden in het ‘omgevingsplan Hilversum’.
In de nieuwe omgevingswet is participatie een sleutelbegrip: “In gezamenlijkheid (initiatiefnemer, omwonenden, overheid) zoeken naar kansrijke oplossingen voor initiatieven in de fysieke leefomgeving”.

In participatie-geest
De gemeente heeft voorgesteld om de herziening bestemmingsplan reeds uit te voeren in de participatie-geest van het nog in te voeren omgevingsplan. Daarom heeft er reeds tweemaal een overleg tussen gemeente en wijkverenigingen van het Noord Westelijk Villagebied plaatsgevonden om de vorm daarvoor te onderzoeken. Hoe kunnen gemeente en wijkverenigingen samenwerken om, in relatie tot het bestemmingsplan, deze samenwerking te formaliseren. De vraag is daarbij ook hoe de wijkverenigingen de bewoners van de wijken bij hun ideeën betrekken.
Gezien de participatie in de beginfase stelt de gemeente ten aanzien van de bestemmingsplan-procedure voor het plan te actualiseren zonder een voorontwerp bestemmingsplan op te stellen. Streven is direct een ontwerp-bestemmingsplan te maken dat de formele procedure ingaat. Dit betekent ter visie leggen (6 weken) voor het indienen van zienswijzen door een ieder. Er wordt wel een concept voor reactie voorgelegd aan de wijkverenigingen.

Concreet stappenplan
De besturen van de wijkverenigingen hebben de behoefte uitgesproken aan een globale visie en een concreet stappenplan van de gemeente voor de herziening van het bestemmingsplan. Deze is door de gemeente toegezegd. Globaal kan nu reeds gesteld worden dat het de bedoeling is het huidige bestemmingsplan als basis te nemen en alleen aanpassingen te doen daar waar nodig/gewenst.
Het bestuur van BTO zal nadat de visie en het concrete stappenplan van de gemeente ons bekend zijn, vorm geven aan de inbreng van de leden van BTO in het proces van herziening bestemmingsplan.

Bescherming cultureel erfgoed
Belangrijk punt van BTO in de herziening bestemmingsplan is – volgens het bestuur – “een verdere beperking van de vrijstellingsbevoegdheden van de gemeente en een scherpere omschrijving van de regels waarbinnen deze vrijstellingsbevoegdheden gebruikt kunnen worden”. Dit omdat naar onze visie de gemeente te gemakkelijk en vaak op onterechte gronden gebruikt maakt van deze vrijstellingsbevoegdheden. Daar komt bij dat de trend in de Omgevingswet lijkt te gaan in de richting van meer open normen en meer vrijheid van handelen, terwijl het Bestemmingsplan Noord Westelijk Villagebied juist ter bescherming van cultureel erfgoed duidelijker afgebakende normen en vrijstellingen zou moeten ambiëren. BTO heeft een sterke ambitie om deze bescherming zo goed mogelijk te waarborgen in het te vernieuwen bestemmingsplan.

Verslag ALV 2017

 

Struikelstenen op de Trompenberg

Onlangs is er op de Godelindeweg 8 in Hilversum een  ‘struikelsteen’ geplaatst.
Oorspronkelijk heten ze “Stolpersteine” (stolpern betekent struikelen), een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Het zijn kubusvormige betonnen stenen met een messing bovenplaat, met daarin de tekst gegraveerd. De stenen worden geplaatst in het trottoir voor de huizen waaruit de Joden verdreven en vermoord zijn.

In Hilversum zijn inmiddels rond de 900 namen in kaart gebracht. De adressen zijn verspreid over de hele gemeente Hilversum, zoals op het kaartje van Hilversum te zien is.

Bij de legging op 15 februari is door een vertegenwoordiger van de Joodse Gemeente Hilversum de volgende tekst uitgesproken:
“Heden, 15 februari 2017, plaatsen wij voor het pand op het adres Godelindeweg 8, een struikelsteen ter nagedachtenis aan:
Geplaatst op 15 maart 2017Henriette Kramer, geboren op 4 juni 1881 te Uerdingen in Duitsland. Henriette was van beroep naaister en zij was allenstaand.
Zij vestigde zich op 25 november 1940 op dit adres. Henriette werd op 20 juli 1943 vanuit Westerbork gedeporteerd naar Sobibor waar zij op 23 juli 1943 is vermoord. Het bestuur van de Joodse Gemeente Hilversum legt op deze stenen een klein steentje uit Israel. Het beloofde land dat Henriette nimmer heeft mogen bereiken.
De steen voor Henriette is geadopteerd door de CDA fractie in de gemeenteraad van Hilversum. Voor hen planten wij een boom in de Negev in Israel.”

Meer informatie over de struikelstenen kunt u hier vinden.

Politie zoekt getuigen

Getuigen gezocht i.v.m. pogingen tot woninginbraak

De politie onderzoekt drie pogingen tot woninginbraak in uw buurt. Misschien heeft u iets gezien of gehoord en draagt uw informatie bij aan de oplossing.

– Witte Kruislaan ter hoogte van Trompenbergweg te Hilversum.
De inbraak is gepleegd tussen dinsdag 14 februari 2017 20:00 uur en woensdag 1 maart 2017 08:00 uur in de omgeving van Witte Kruislaan ter hoogte van Trompenbergweg te Hilversum.

– Vivaldipark ter hoogte van de Kroonlaan te Hilversum
De inbraak is gepleegd tussen zaterdag 11 maart 2017 23.30 uur en zondag 12 maart 2017 10.30 uur in de omgeving van Vivaldipark.

– Witte Kruislaan ter hoogte van de Bussumergrintweg te   Hilversum.
De inbraak is gepleegd tussen zaterdag 11 maart 2017 10.18 uur en zaterdag 18 maart 2017 201.18 uur in de omgeving van Witte Kruislaan ter hoogte van Bussumergrintweg te Hilversum.

Heeft u informatie die de politie kan helpen, klik dan op één van de links onderaan dit bericht.

Meer informatie over hoe de inbraak werd uitgevoerd.

Heeft u of één van uw huisgenoten:

– Rond het tijdstip van de poging tot woninginbraak een persoon of personen gezien die zich verdacht ophielden of die zich vreemd gedroegen in de omgeving?
– Rond het tijdstip verdachte voertuigen (auto’s, bromfietsen) gezien in de straat of in de omgeving?
– Kent u mensen in uw omgeving die mogelijk iets hebben gezien of gehoord?
– Andere informatie die belangrijk kan zijn voor het onderzoek?
Als u iets is opgevallen waarvan u vermoedt dat dit te maken heeft met deze poging tot woninginbraak, neemt u dan direct contact op met de politie.  Alle informatie is welkom, ook details waarvan u misschien denkt dat ze niet belangrijk zijn! Als u de informatie anoniem wilt doorgeven kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000 (gratis nummer).

Een inbraak voorkomen?
Ziet u iets verdachts in uw omgeving, een persoon of een auto? Noteer het signalement of het kenteken van de auto. Voor verdachte situaties kunt u altijd bellen met het alarmnummer 112. Voor meldingen waarbij de komst van de politie niet direct noodzakelijk is, belt u: 0900-8844

Met vriendelijke groet,

Politie Hilversum
Telefoon: 0900-8844

Klik hier om te reageren – Witte Kruislaan
Klik hier om te reageren –  Vivaldipark 
Klik hier om te reageren – Witte Kruislaan 11-18 maart 2017

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén