Op dinsdag 14 maart kwamen bestuur en leden van de buurtvereniging Trompenberg-Oost bijeen in de kantine van tennisvereniging Hoogerheide, voor de jaarlijkse algemene ledenvergadering. Ondanks laatste debatten op TV voor een als spannend ervaren verkiezing van een nieuw parlement, de volgende dag, was er sprake van een goede opkomst.
Voorzitter Ton Loogman heette iedereen van harte welkom en al snel waren goedkeuringen uitgesproken over het verslag van de vorige vergadering, de financiële zaken en het beheer van het groen op het heksenweitje. Er werd verder stilgestaan bij de rol van de buurtvereniging (pure belangenbehartiging of ook een sociaal bindend orgaan). Ook de internet-communicatie met de leden werd kort besproken. Deze website werd in 2016 bijna 8.000 maal bekeken, de Facebook pagina (ook te bekijken door wie geen Facebook account heeft) werd in februari dit jaar 440 maal gezien.
Tijdens de vergadering werd de zogenaamde RunBikeRun wedstrijd aangekondigd, die onze wijk zou doorkruisen. In een latere mail naar de leden is vermeld dat die aankondiging een jaar te vroeg was… de RunBikRun blijkt pas volgend jaar onze buurt aan te doen. We houden u op de hoogte!
(Klik voor grotere versie op de foto. Tekst gaat door na fotogalerij).
- Het bestuur is er klaar voor
- De toehoorders
- Patricia van Herpen adviseert over het heksenweitje
- Het huidig bestuur…
- Buurtcoördinator Carola van den Berg geeft toelichting
- De aanvulling…
- … links Eric Coutinho en naast hem Ger Bemer
- Tijd voor een afsluitend drankje…
Nieuwe bestuursleden
De ledenvergadering ging verder akkoord met de benoeming van twee nieuwe bestuursleden: Ger Bemer, die de voorzittershamer gaat overnemen van Ton Loogman, en Eric Coutinho, die Nol Witten zal aflossen als secretaris.
Het weer op sterkte gebrachte bestuur zal zich in de toekomst moeten gaan buigen over een belangrijke wijziging op het gebied van bestemmingsplan naar ‘omgevingsplan’, zoals ook werd toegelicht door gemeentelijk buurtcoördinator Carola van den Berg.
Daarover schreef het bestuur de volgende notitie.
Herziening bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied
De gemeente heeft aangegeven dat met de inwerkingtreding van de nieuwe Omgevingswet in 2019 of 2020 bestaande/vigerende bestemmingsplannen van de gehele gemeente onderdeel van het omgevingsplan van de gemeente kunnen gaan vormen. Het huidige bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied uit 2010 dient echter voordien te worden herzien. Dit zal maximaal twee jaar in beslag nemen en kan dan ingepast worden in het ‘omgevingsplan Hilversum’.
In de nieuwe omgevingswet is participatie een sleutelbegrip: “In gezamenlijkheid (initiatiefnemer, omwonenden, overheid) zoeken naar kansrijke oplossingen voor initiatieven in de fysieke leefomgeving”.
In participatie-geest
De gemeente heeft voorgesteld om de herziening bestemmingsplan reeds uit te voeren in de participatie-geest van het nog in te voeren omgevingsplan. Daarom heeft er reeds tweemaal een overleg tussen gemeente en wijkverenigingen van het Noord Westelijk Villagebied plaatsgevonden om de vorm daarvoor te onderzoeken. Hoe kunnen gemeente en wijkverenigingen samenwerken om, in relatie tot het bestemmingsplan, deze samenwerking te formaliseren. De vraag is daarbij ook hoe de wijkverenigingen de bewoners van de wijken bij hun ideeën betrekken.
Gezien de participatie in de beginfase stelt de gemeente ten aanzien van de bestemmingsplan-procedure voor het plan te actualiseren zonder een voorontwerp bestemmingsplan op te stellen. Streven is direct een ontwerp-bestemmingsplan te maken dat de formele procedure ingaat. Dit betekent ter visie leggen (6 weken) voor het indienen van zienswijzen door een ieder. Er wordt wel een concept voor reactie voorgelegd aan de wijkverenigingen.
Concreet stappenplan
De besturen van de wijkverenigingen hebben de behoefte uitgesproken aan een globale visie en een concreet stappenplan van de gemeente voor de herziening van het bestemmingsplan. Deze is door de gemeente toegezegd. Globaal kan nu reeds gesteld worden dat het de bedoeling is het huidige bestemmingsplan als basis te nemen en alleen aanpassingen te doen daar waar nodig/gewenst.
Het bestuur van BTO zal nadat de visie en het concrete stappenplan van de gemeente ons bekend zijn, vorm geven aan de inbreng van de leden van BTO in het proces van herziening bestemmingsplan.
Bescherming cultureel erfgoed
Belangrijk punt van BTO in de herziening bestemmingsplan is – volgens het bestuur – “een verdere beperking van de vrijstellingsbevoegdheden van de gemeente en een scherpere omschrijving van de regels waarbinnen deze vrijstellingsbevoegdheden gebruikt kunnen worden”. Dit omdat naar onze visie de gemeente te gemakkelijk en vaak op onterechte gronden gebruikt maakt van deze vrijstellingsbevoegdheden. Daar komt bij dat de trend in de Omgevingswet lijkt te gaan in de richting van meer open normen en meer vrijheid van handelen, terwijl het Bestemmingsplan Noord Westelijk Villagebied juist ter bescherming van cultureel erfgoed duidelijker afgebakende normen en vrijstellingen zou moeten ambiëren. BTO heeft een sterke ambitie om deze bescherming zo goed mogelijk te waarborgen in het te vernieuwen bestemmingsplan.