Maand: juni 2017

Wegafsluiting Bussumergrintweg!

Woensdag 28 juni zal er voor 1 dag een wegafsluiting zijn op de Bussumergrintweg

 

Maak kennis met HLTC Hoogerheide

Dit plaatje kent u vast wel! Het mooiste tennispark van Hilversum gelegen aan de rand van de prachtige wijk Trompenberg tussen de watertoren en de kinderboerderij. Goed bereikbaar en voorzien van alle faciliteiten.

Tennisbanen
Hoogerheide heeft 9 verlichte banen. Onlangs is de oude verlichting vervangen door nieuwe LED verlichting. Deze verlichting is niet alleen goed voor milieu en portemonnee, maar geeft ook een helderder goed over de banen verdeeld licht. Een ander groot voordeel is dat het licht, direct na het aansteken, op sterkte is.Daarnaast is er een speciaal aangelegde mini-tennisbaan en een muurtje. Deze zijn immens populair bij de jeugd, maar ook senioren worden er gesignaleerd.

Vereniging
De vereniging is gezond en energiek. De jeugd kan met 4 jaar starten in de Benjamini’s en daarna doorstromen naar de junioren. Doordat er zo’n 300 jeugdleden zijn is er altijd wel iemand om mee te spelen en te trainen op niveau! Tevens verzorgen de trainers van Tennisschool TSMN naast alle reguliere trainingen voor junioren en senioren ook selectie trainingen voor de jeugd. Daardoor kan het tennisniveau nog meer worden aangescherpt!

Senioren
Voor de senioren zijn er legio speelmogelijkheden: diverse gezelligheidstoernooien en competitiemogelijkheden. Overdag, ’s avonds en in het weekend worden er activiteiten georganiseerd en door de hoeveelheid banen blijft “vrij”spelen ook altijd mogelijk.

Samen
Hoogerheide is als vereniging actief! Zo’n 80 vrijwilligers helpen de vereniging met kleine en grote klussen. Samen maken wij een gezellige en sportieve vereniging waar het goed toeven is.
Nieuwsgierig geworden? Kom een keer langs en maak kennis met de mensen. Contact opnemen kan via de mail: info@-hoogerheide.nl
Dan krijgt u alle gevraagde informatie van mij 

Hartelijke groet,

Marion Uilkema
Voorzitter HLTC Hoogerheide

De nieuwe Omgevingswet en het Bestemmingsplan

Tijdens de laatste Algemene Ledenvergadering van Buurtvereniging Trompenberg Oost (BTO) op 14 maart in het clubhuis van Tennisvereniging Hoogerheide heeft het bestuur kort stilgestaan bij de veranderingen die op komst zijn met de nieuwe Omgevingswet, en daarmee nauw samenhangend, de herziening van het Bestemmingsplan Noord Westelijke Villagebied. (U vindt hier het verslag  en een eerder artikel). Beide thema’s kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor de bewoners van de villaparken in Hilversum, en dus ook voor bewoners van Trompenberg Oost.

De nieuwe Omgevingswet
Heel kort gezegd: de overheid wil meer participatie van burgers – in allerlei zaken die hen aangaan waar de gemeente regels stelt rond de leefomgeving: van kappen van bomen tot vergunningen voor (ver)bouwen, veiligheid in de wijken enz. Dat geeft kansen voor de burger – minder regeldruk, meer zelfbeschikking –  maar ook meer verantwoordelijkheid en het missen van kansen als die bal niet wordt opgepakt.
De Omgevingswet bundelt een veelheid aan bestaande wetten op het gebied van bouwen, milieu, water en ruimtelijke ordening, infrastructuur en natuur. De algemene richting wordt: meer algemene regels, minder gedetailleerde voorschriften, maar vooral ook verplichte burgerparticipatie.
En hier is een belangrijke verbinding met de voorgenomen herziening van het Bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied! (Mocht u meer willen lezen over de Omgevingswet dan kunt u terecht op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/omgevingswet).
Deze wet is inmiddels aangenomen door het parlement en zal waarschijnlijk in werking treden rond 2019/2020. De Gemeente Hilversum heeft aangegeven nu al te gaan werken volgens het gedachtegoed van deze wet bij de Herziening van het Bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied.

Herziening van het huidige Bestemmingsplan
Het Bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied is na een uitgebreide visie-ontwikkeling in 2010 in haar huidige vorm aangenomen. Het bestrijkt de Villaparken van Hilversum (postcodegebied 1217) en geeft richtlijnen op het gebied van architectuur, cultuurhistorische, landschappelijke, ruimtelijke en stedenbouwkundige structuur. Het doel is om cultuurhistorische waarden een grotere rol te laten spelen in het ruimtelijke ordeningsbeleid, of anders gezegd, om de fraaie historische uitstraling van huizen, gebouwen, groen en wegen en bermen van de Hilversum villaparken beter te kunnen beschermen. De regels die worden gesteld in het bestemmingsplan kunnen door middel van vrijstellingen (vergunningen) opzij worden gezet na een gemeentelijke toetsing. (Dat dit niet altijd het door een ieder gewenste resultaat oplevert is wel te zien bij een aantal (bouw) projecten die niet unaniem volle waardering hebben her en der in het postcode gebied!)

Stappenplan en app
Het Bestemmingsplan is aan herziening toe en dat gebeurt volgens een stappenplan gedurende 2017-2018. De gemeente heeft vertegenwoordigers van de buurtverenigingen uit het noordwestelijk villa gebied (waaronder BTO) in een aantal sessies bijgepraat en deelgenoot gemaakt van voorgenomen plannen, maar ook feedback gevraagd wat de buurten belangrijke thema’s vinden voor een herziening. In dit proces zal zoals gezegd, de werkwijze met burgerparticipatie worden gevolgd zoals dit in de toekomst ook door de Omgevingswet wordt beoogd. Naast regelmatig contact met de buurtbesturen zal de gemeente ook rechtstreeks middels een app een tweeweg communicatie met alle bewoners nastreven. Zo krijgen bewoners de gelegenheid om hun visie, gedachten en wensen te ventileren met betrekking tot het te herziene Bestemmingsplan.

De rol van het BTO bestuur
Het bestuur van BTO heeft al bij de Gemeente neergelegd dat wij naar een duidelijker vrijstellingenbeleid willen komen, om de rechtszekerheid voor een ieder bij afwijkingen van de regels van het Bestemmingsplan te verbeteren. In het verleden zijn volgens het bestuur vrijstellingen verleend op willekeurige basis, wat tot inconsequente resultaten heeft geleid. Het voorgestelde proces rond herziening van het Bestemmingsplan biedt een kans om dit soort ongewenste situaties in de toekomst te voorkomen.
Het bestuur zal ook in de toekomst nauwgezet de vinger aan de pols houden. Wij zullen regelmatig met de gemeente overleggen en van tijd tot tijd naar de leden van BTO terugkoppelen over voortgang en mogelijke verschillen van inzicht. Dat gebeurt via email en deze website.
Nog geen lid? Hier kunt u zich aanmelden.

Eric Coutinho, secretaris Buurtvereniging Trompenberg-Oost

Villa Golestan en de Perzische prinses

Eén van de veel beschreven huizen in onze wijk Trompenberg is Villa Golestan aan de Jacobus Pennweg 19. Steevast lezen we in de beschrijving dat deze villa door de Hilversumse meester-architect Dudok was ontworpen voor de Perzische prinses Fatmeh of Fatemah Khanoum de Katschaloff. Een intrigerende naam… Wie was die Perzische prinses?
We gingen op onderzoek uit en stuitten op een intrigerend verhaal.

De prinses kwam helemaal niet uit Perzië (of het huidige Iran) en was niet echt een prinses, maar een Russin uit Sint Petersburg. Ze was de dochter van edelman Demetrius de Katchaloff en de Zweedse Antoinette van Freybourg. Tatiana werd geboren in 1900. In 1917, het jaar van de revolutie, sloeg het noodlot toe en werden Tatiana de Katchaloff’s vader, moeder, broer en oom door de bolsjewisten vermoord. Tatiana wist te ontkomen naar Londen, waar nog familiegeld aanwezig was.

In 1920 ontmoet ze in Zwitserland een in Londen gevestigde Perzische diplomaat, Prince Ala-Es-Saltaneh, beter bekend als Mehdi Khan. Ze trouwen. Ze krijgt daardoor de titel Prinses Ala al-Saltana en neemt de naam Fatemeh Khanoum aan. Tatiana leert zelfs Perzisch, voor ze met haar man in 1927 naar Perzië vertrekt. Volgens sommige bronnen bekeerde ze zich ook tot de Islam.
Het huwelijk houdt geen stand en Tatiana keert terug naar Europa, waar ze in Leuven filosofie gaat studeren en een boek over vrouwen in de Soviet Unie schrijft.

Grootgrutter De Gruyter
In Leuven ontmoet ze ook haar tweede man, Wilhelmus Josephus de Gruyter. Inderdaad, een telg van de befaamde grootgruttersfamilie. Maar Wilhelmus was niet echt geïnteresseerd in het familiebedrijf en spendeerde een aantal jaren in het klooster. Toen hij op eigen verzoek uittrad, claimde hij meteen zijn aandeel in het familiebedrijf. Het kwam daarna nooit meer goed met de rest van de familie.

Wilhelmus en Tatiana krijgen een kind, dochter Veronica, geboren in Parijs in 1944 of 1947. Neven van professor de Gruyter – we hebben nergens kunnen vinden in welk vakgebied – denken overigens dat niet Wilhelmus maar een Franse advocaat de vader is… Zelf is Veronica ervan overtuigd dat De Gruyter haar vader is. In een vraaggesprek met het tijdschrift New York Magazine laat ze ter ondersteuning haar geboorteakte zien – maar ze legt wel haar duim over de datum (een dame van stand laat nooit weten hoe oud ze écht is).

“Vreemde familie”
In opdracht van De Gruyter begon Dudok in 1952 aan het ontwerp van Villa Golestan. Waarom de familie zich in Hilversum wilde vestigen, is nergens terug te vinden. Misschien was het door Dudok?

De familie trok er in 1953 in. Maar natuurlijk verbleven ze ook in de grote wereldsteden en in Gstaad en Lausanne in Zwitserland en in Monte Carlo, zoals een rijke, ‘adelijke’ familie verplicht was.
Oud-buurtgenoot Martein Mulder weet zich nog te herinneren “Ik liep met de hondjes van de Prinses, vreemde familie… Later woonde er de directeur van Parker Vulpennen, maar ik was toen nog zo jong. Naast de bungalow woonde de familie Tjebbes. Doortje was toen mijn vriendinnetje, van de Vondelschool. Moeder speelde piano die in de hal stond en de hele Jacobus Pennweg kon dat horen, was leuk, op de hoek kinderarts Dr. Van Gogh.”

Wereldnieuws
De Gruyter overlijdt in 1958. Dochter Veronica trouwt drie maal, met allemaal zeer vermogende mannen. De laatste is de steenrijke Randolph Hearst van het Amerikaanse bladenimperium. Randolph werd in Nederland vooral bekend als de vader van Patty Hearst . Deze dochter uit een eerder huwelijk werd in 1974 als 19-jarige student ontvoerd door een linkse revolutionaire ondergrondse: de Symbionese Liberation Army. Maar niet alleen de ontvoering, maar ook haar latere deelname aan bankovervallen van deze groep waren een sensatie: het zogeheten ‘Stockholm syndroom’ (vereenzelviging van het slachtoffer met de daders) ten voete uit. Nadat ze uiteindelijk een jaar later was opgepakt, kreeg ze strafvermindering onder president Carter en volledige vrijwaring van schuld door president Clinton in 2001.

Veronica woont nog altijd in de Verenigde Staten en duikt, net als Patty en andere kinderen van Hearst, regelmatig op in de kolommen van bladen die graag schrijven over de high society, de New York socialites… Een raar idee: deze veelbesproken dame dartelde als kind door de bosrijke straten van Hilversum en genoot een thuis dat door niemand minder dan de grote Dudok was gebouwd…

Ook Tatiana woonde lange tijd in New York. Ze overleed er op 97-jarige leeftijd in New York, in 1997.

Tot zover de geschiedenis van Villa Golestan, de villa die Dudok ontwierp voor een Perzische prinses…

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema door Anders Norén