De oproep van de gemeente om rondom de jaarwisseling buurt- of straatgewijs een vrijwillige vuurwerkvrije zone af te spreken, heeft voor dit jaar (nog) geen concrete resultaten opgeleverd. Op één uitzondering na. Van 29 december tot en met 2 januari staan er rondom het terrein van Kinderboerderij de Hertenkamp aan de Hoge Naarderweg/Ceintuurbaan borden waarop wordt opgeroepen géén vuurwerk af te steken. Burgemeester Pieter Broertjes slaat persoonlijk de eerste paal, op zaterdag 29 december om 10.30 uur.
Logische plek
De oproep om vrijwillige vuurwerkvrije zones bracht het bestuur van de kinderboerderij op een idee. Tijdens een speeddate van Hilversumse organisaties met de nieuwe gemeenteraadsfracties op 20 september vroeg het bestuur alle partijen zo’n zone in te stellen rondom de Kinderboerderij. Niet als een vrijwillig ‘buurt- of straatproject’, maar gewoon omdat ’t eigenlijk zo’n logische plek is om knal- en vuurwerk te verbieden. In tal van steden en dorpen is het al jaren gebruik dat vuurwerk verboden is bij hertenkampen, kinderboerderijen en zelfs bejaardenhuizen…
Dierenwelzijnsbeleid
De zaak werd opgepakt door D’66 en aanhangig gemaakt binnen het gemeentelijk apparaat. Daar had men wel een gewillig oor. Voor een strikt verbod op vuurwerk ontbrak echter een juridische grondslag: er staan immers geen mensenlevens op het spel. Maar al pratende kwam een ander gemeentelijk beleidsterrein in zicht: het dierenwelzijnsbeleid.
Ieder jaar weer raken de dieren van de kinderboerderij in de stress, zodra het knal- en vuurwerk in de verkoop gaat. Niet alleen tijdens de jaarwisseling, maar vooral ook de dagen daar omheen. Dan fietsen of lopen ‘stoere’ jonge types langs de herten- en paardenweiden en gooien rotjes tussen de dieren. Puberaal, ondoordacht gedrag. Of zoals een cynische vaste bezoeker opmerkte: “En daarna gaan ze naar huis en ondertekenen op internet een petitie tegen het afschieten van de edelherten in de Oostvaardersplassen…”
Verzoekborden en toezicht
De borden die geplaatst gaan worden, zijn geen echte verbodsborden en hebben een wat vrolijke uitstraling. Gehoopt wordt dat het de langsfietsende pubers aan het denken zet. En de borden geven buurtbewoners ook iets om jongeren aan te spreken, als ze het ongewenst gedrag waarnemen.
Bovendien, we citeren een gemeentewoordvoerder in de Gooi en Eembode: “De gemeente (…) houdt tijdens de periode dat de vuurwerkvrije zone is ingesteld een extra oogje in het zeil. Een beveiligingsbedrijf gaat na de kerst regelmatig langs en ook de boa’s gaan de Hertenkamp meenemen in hun ronde.” Buurtbewoners kunnen de gemeente bellen als dat nodig is, zo vervolgt de woordvoerder. “De gemeente helpt bewoners met het houden van toezicht, maar we zetten geen extra handhaving in.”
Geef een reactie