Door Marijke Koeman
Op maandag 11 mei kwamen buurtbewoners en een sterke afvaardiging van de gemeente bij elkaar in de kantine van tennisvereniging Het Melkhuisje, op uitnodiging van de buurtvereniging. Zoals in de huis-aan-huis verspreide uitnodiging viel te lezen: Onder het motto ‘Sterke en betrokken buurten” wil de gemeente Hilversum nauwer bij de wijk en zijn bewoners betrokken zijn en de sociale samenhang binnen de buurt bevorderen. Daarbij wil zij zoveel mogelijk inspelen op het eigen karakter en de specifieke situatie van elke wijk. Wij als bewoners kennen Trompenberg-Oost als geen ander en kunnen de gemeente het beste informeren over zaken die voor onze wijk belangrijk zijn.
Van verzorgingsstaat naar participatiemaatschappij of doe-democratie … We krijgen er allemaal, steeds meer mee te maken. “Dit college wil het raadhuis binnenste buiten keren met als doel dat mensen in de buurten van Hilversum het initiatief naar zich toe trekken. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan”, schreef wethouder Arjo Klamer (SP) in een blog-bijdrage op de website van de gemeente. De aanwezige wethouders Wimar Jaeger (D66: Financiën, Economie en Media, Cultuur, Regio, Wijken en Buurten), Floris Voorink (VVD: Ruimtelijke Ordening en Verkeer, Sport en Gemeentelijke Organisatie) en wethouder en buurtgenote Nicolien van Vroonhoven – Kok (CDA: Wonen, Natuur en Duurzaamheid, Monumentenzorg) konden dat proefondervindelijk onderschrijven.
Samen het landschap beheren
Wat wilt ú dat er in de buurt verbeterd wordt en hoe kunnen we daar sámen aan werken, was de centrale vraag. In ieder geval participeert de wijk, al vele jaren, in het beheer en onderhoud van het cultuur-historisch unieke Heksenweitje. Niet de gemeente, maar buurtbewoners met hulp van Landschap Noord-Holland, zorgen ervoor dat het laatste stukje eng, oh zo karakteristiek voor het Hilversum uit de tijd van de scharende Erfgooiers, z’n landschappelijke waarde behoudt. Helaas, zo vertelt bestuurslid Prisci Priems aan de hand van de toekomst-schets van buurtgenote en landschapsarchitect Patricia van Herpen, zal Landschap Noord-Holland door opgelegde bezuinigingen geen professionele maai-ondersteuning meer kunnen bieden.
Buurtvereniging en gemeente committeerden zich tijdens de bijeenkomst aan een gezamenlijke aanpak zodat het beheer van het Heksenweitje tóch doorgang kan vinden.
Veiligheid, verkeer, handhaving en groen
Het waren niet alleen de spreekwoordelijke kapotgereden scheve tegels in de stoepen die aan de orde kwamen. Ook voortdurende verkeersproblemen door te hard rijden (“ja, we erkennen: het zijn meestal onze eigen buurtgenoten die dat doen”), overlast, inbraken en zelfs de electro-magnetische straling van de TV-toren kwamen ter sprake.
Er werd afgesproken dat er een verkeersschouw op touw wordt gezet: de buurtvereniging coördineert wie er allemaal over mee gaan praten. En dan niet alleen over snelheid-remmende drempels, maar ook over optische misverstanden (zoals een witte streep op de weg die een voorrangssituatie suggereert, borden die te hoog hangen voor in de wijk onbekende autobestuurders etc.)
Bladslag
Over de jaarlijkse actie Bladslag (“Geweldig, hoe die mannen dat ieder jaar weer doen!”) werd besloten in kleiner verband te gaan praten over de opzet. De wijk is, gezien het enorme aantal bomen en de dientengevolge massale bladval, altijd als laatste aan de beurt: dan weten we zeker dat alle laatste blaadjes gevallen zijn… Gevolg is wel dat er wekenlang geen stoep meer over is, waar de voetganger veilig kan lopen… Kan dat anders? Anders opslaan (in netten, op verzamelplaatsen), een keertje eerder alvast een rondje door de wijk?
Overlast, criminaliteit
Na de afgelopen Algemene Ledenvergadering, waar ook wijkagent Theo van den Berg aanwezig was, lijkt de overlast van mogelijke kleine dealers en andere hangjongeren wat te zijn afgenomen. Van den Berg deed nogmaals een oproep om bijzondere, afwijkende gebeurtenissen/gedragingen toch vooral te melden: hou elkaar in de gaten en schakel ons in. Er waren complimenten over de snelheid waarmee de politie optrad, toen een bijna slapend echtpaar bemerkte dat iemand het huis probeerde binnen te dringen – en dank ook voor de snelle nazorg door Slachtofferhulp!
En dan de hangjongeren… Ja, ze bestaan (“Wij hebben ook kinderen”…) Moeten dan dus de bankjes maar weg? Nee! Sommige buurtbewoners pleiten zelfs voor extra zitplekken.
Moeten we als buurt gaan WhatsAppen? Elkaar op de hoogte houden? Voorzitter Ton Loogman meldt dat de actie van de buurtvereniging om van ieder lid een emailadres te hebben, goed is verlopen. Waarschuwingen voor criminaliteit kunnen ook per email verspreid worden (zoals al is gebeurd) en dit werkt!
Sociale cohesie, buurthulp
Aan het eind van de avond werd waardering uitgesproken voor het College, dat actief de wijken in gaat. En ja, er zijn buurtbewoners die hebben geconstateerd dat er méér onderling gedaan kan worden. Er zijn stukjes in de wijk die grijzer worden, stiller, met bewoners die allener worden. Er wordt zelfs al gedacht aan een maandelijkse koffie-inloop. Misschien bracht dit initiatief van de gemeente dat initiatief wel dichterbij…
Bekijk hier de foto’s van de bijeenkomst
- Een sterke opkomst…
- … en goede stemming
- Onderonsje van vrouwelijke bestuursleden
- Wethouder Nicolien van Vroonhoven in gesprek
- Voorzitter Ton Loogman verwelkomt…
- … de wethouders zitten er klaar voor
- U kunt nog lid worden (van Het Melkhuisje!)
- Wimar Jaeger neemt het voortouw
- Prisci Priems over het Heksenweitje
- Vragen uit het publiek…
- … en een cadeautje
- “Opdat jullie steeds aan ons zullen denken”
- En hoe zit ’t met de handhaving?
- Floris Voorink
- Theo van den Berg
- Nog even napraten
- Gemeentelijke nabeschouwing
Geef een reactie