Tijdens de laatste Algemene Ledenvergadering van Buurtvereniging Trompenberg Oost (BTO) op 14 maart in het clubhuis van Tennisvereniging Hoogerheide heeft het bestuur kort stilgestaan bij de veranderingen die op komst zijn met de nieuwe Omgevingswet, en daarmee nauw samenhangend, de herziening van het Bestemmingsplan Noord Westelijke Villagebied. (U vindt hier het verslag  en een eerder artikel). Beide thema’s kunnen ingrijpende gevolgen hebben voor de bewoners van de villaparken in Hilversum, en dus ook voor bewoners van Trompenberg Oost.

De nieuwe Omgevingswet
Heel kort gezegd: de overheid wil meer participatie van burgers – in allerlei zaken die hen aangaan waar de gemeente regels stelt rond de leefomgeving: van kappen van bomen tot vergunningen voor (ver)bouwen, veiligheid in de wijken enz. Dat geeft kansen voor de burger – minder regeldruk, meer zelfbeschikking –  maar ook meer verantwoordelijkheid en het missen van kansen als die bal niet wordt opgepakt.
De Omgevingswet bundelt een veelheid aan bestaande wetten op het gebied van bouwen, milieu, water en ruimtelijke ordening, infrastructuur en natuur. De algemene richting wordt: meer algemene regels, minder gedetailleerde voorschriften, maar vooral ook verplichte burgerparticipatie.
En hier is een belangrijke verbinding met de voorgenomen herziening van het Bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied! (Mocht u meer willen lezen over de Omgevingswet dan kunt u terecht op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/omgevingswet).
Deze wet is inmiddels aangenomen door het parlement en zal waarschijnlijk in werking treden rond 2019/2020. De Gemeente Hilversum heeft aangegeven nu al te gaan werken volgens het gedachtegoed van deze wet bij de Herziening van het Bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied.

Herziening van het huidige Bestemmingsplan
Het Bestemmingsplan Noordwestelijk Villagebied is na een uitgebreide visie-ontwikkeling in 2010 in haar huidige vorm aangenomen. Het bestrijkt de Villaparken van Hilversum (postcodegebied 1217) en geeft richtlijnen op het gebied van architectuur, cultuurhistorische, landschappelijke, ruimtelijke en stedenbouwkundige structuur. Het doel is om cultuurhistorische waarden een grotere rol te laten spelen in het ruimtelijke ordeningsbeleid, of anders gezegd, om de fraaie historische uitstraling van huizen, gebouwen, groen en wegen en bermen van de Hilversum villaparken beter te kunnen beschermen. De regels die worden gesteld in het bestemmingsplan kunnen door middel van vrijstellingen (vergunningen) opzij worden gezet na een gemeentelijke toetsing. (Dat dit niet altijd het door een ieder gewenste resultaat oplevert is wel te zien bij een aantal (bouw) projecten die niet unaniem volle waardering hebben her en der in het postcode gebied!)

Stappenplan en app
Het Bestemmingsplan is aan herziening toe en dat gebeurt volgens een stappenplan gedurende 2017-2018. De gemeente heeft vertegenwoordigers van de buurtverenigingen uit het noordwestelijk villa gebied (waaronder BTO) in een aantal sessies bijgepraat en deelgenoot gemaakt van voorgenomen plannen, maar ook feedback gevraagd wat de buurten belangrijke thema’s vinden voor een herziening. In dit proces zal zoals gezegd, de werkwijze met burgerparticipatie worden gevolgd zoals dit in de toekomst ook door de Omgevingswet wordt beoogd. Naast regelmatig contact met de buurtbesturen zal de gemeente ook rechtstreeks middels een app een tweeweg communicatie met alle bewoners nastreven. Zo krijgen bewoners de gelegenheid om hun visie, gedachten en wensen te ventileren met betrekking tot het te herziene Bestemmingsplan.

De rol van het BTO bestuur
Het bestuur van BTO heeft al bij de Gemeente neergelegd dat wij naar een duidelijker vrijstellingenbeleid willen komen, om de rechtszekerheid voor een ieder bij afwijkingen van de regels van het Bestemmingsplan te verbeteren. In het verleden zijn volgens het bestuur vrijstellingen verleend op willekeurige basis, wat tot inconsequente resultaten heeft geleid. Het voorgestelde proces rond herziening van het Bestemmingsplan biedt een kans om dit soort ongewenste situaties in de toekomst te voorkomen.
Het bestuur zal ook in de toekomst nauwgezet de vinger aan de pols houden. Wij zullen regelmatig met de gemeente overleggen en van tijd tot tijd naar de leden van BTO terugkoppelen over voortgang en mogelijke verschillen van inzicht. Dat gebeurt via email en deze website.
Nog geen lid? Hier kunt u zich aanmelden.

Eric Coutinho, secretaris Buurtvereniging Trompenberg-Oost