Het Heksenweitje, een van de weinige niet bebouwde oude engen van het Gooi, wordt met veel toewijding beheerd door de bewoners van buurtvereniging Trompenberg Oost.
Zij krijgen hierbij steun van landschap Noord-Holland, van de scholen in de buurt en de gemeente Hilversum als eigenaar van het terrein.

Beheerplan
In 2011 is in samenwerking met Landschap Noord Holland een beheerplan opgesteld. Het accent lag op het vastleggen van een jaarlijks maaiplan, het terugdringen van ongewenste vegetatietypen (Amerikaanse vogelskers, braam, robinia) en het tegengaan van ongewenste verrijking van de bodem met voedingsstoffen. Sindsdien wordt er jaarlijks gemaaid en gehooid door vrijwilligers en iedere laatste vrijdag van de maand onderhoud verricht door een vrijwilligersploeg.
In het beheerplan uit 2011 wordt beschreven dat het Heksenweitje een unieke bodemstructuur heeft, die in het Gooi verder niet meer voorkomt. De bodem bestaat uit zwarte enkeerdgrond, ontstaan door het langdurig opbrengen van mest uit potstallen.

Ook cultuurhistorisch
Drie jaar later werd een plan opgesteld waarin niet alleen de landschappelijke maar ook cultuurhistorische betekenis van het Heksenweitje werd vastgelegd. Denk daarbij ook aan waardevolle elementen zoals zichtlijnen en oude historische verbindingen (’t Dievenpaadje).
Zo zijn sindsdien onder andere grote groepen braamstruiken in het noordelijk deel van het weitje en de struiklaag tussen het heksenweitje en de kinderboerderij verwijderd, waardoor de oorspronkelijk zichtlijn naar de Ceintuurbaan zo veel mogelijk is hersteld.


Maaien en hooien

Nog steeds wordt ieder najaar een deel van het Heksenweitje gemaaid. Daarvoor wordt nu door de buurtvereniging een professionele maaier ingehuurd, die na het maaien ook het maaisel ‘wierst’ (oftewel in lange, makkelijk op te rapen banen legt).
Maaien is nodig, want als gras-kruidenvegetaties meerdere jaren niet gemaaid worden, ontstaat er eerst zogeheten ‘ruigtebegroeiing’. Dat kan er heel leuk en bloemrijk uit gaan zien, maar op den duur wordt ’t een bos…
Hooien is nodig omdat als ’t maaisel blijft liggen, er allerlei voedingsstoffen vrijkomen die de concurrentie tussen diverse vegetaties opvoeren. De (pijnlijke) brandnetel gaat ’t dan winnen van de (prachtige) paarse dovenetel…

Waarom maar een half weitje gemaaid?
Oplettende wandelaars en wandelende hondenbezitters hebben al gemerkt dat er ieder jaar een (steeds ander) deel van het terrein wordt gemaaid. Dat heeft niets te maken met ‘hooi-capaciteit’: met de hulp van de leerlingen van de Godelinde- en Groen van Prinstererschool, de medewerkers en vrijwilligers van de Kinderboerderij en bewoners van Trompenberg Oost kan er véél gehooid worden.
Het ‘vleksgewijs’ maaien is ingegeven door natuurbeheer: behoud van diversiteit van plant én dier. Want het Heksenweitje is (ook) een belangrijke plek (geworden) voor vlinders, bijen, kevers, vliegen en alle andere kriebelbeestjes. En daar gaat ’t slecht mee. Door niet het hele weitje te maaien, blijft er voor deze diertjes genoeg ruimte over om te overleven.

Heeft ’t geholpen?
Het nu langjarig onderhoud van het Heksenweitje heeft ertoe geleid dat er een grotere diversiteit is aan planten (zoals de op 13 juni 2016 ontdekte steenanjer, een toen nog bedreigde soort) en insecten. Althans, dat is de indruk die vaste wandelaars hebben gekregen. Het bestuur van Buurtvereniging Trompenberg Oost heeft onlangs besloten in overleg te gaan met ter zake deskundigen, om een wetenschappelijk verantwoorde inventarisatie te maken van wat er allemaal leeft en bloeit.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=1rRAOURlNcY]