Het Orthopedagogisch Centrum Trompendaal van het Leger des Heils, aan de Van Hengellaan, is sinds het begin van de jaren 70 niet meer weg te denken uit onze buurt. Het was de thuishaven van vooral kinderen die extra hulp nodig hadden. Maar sinds kort draait het aan de Van Hengellaan niet meer om kinderen, maar vooral om jong volwassenen.

Want door alle wijzigingen in de gezondheidzorg, de overheveling van zorgtaken van Rijk naar gemeenten, is er veel veranderd. Van de drie leefgroepen op het terrein is er nog één over, die van moeders met kinderen. En er stond het één en ander leeg. Vandaar dat de gemeente Hilversum het Leger vroeg een steentje bij te dragen aan de opvang van jong volwassenen – rondom de leeftijd van 18 jaar – die moeten leren zelfstandig te wonen. “Jongeren met een geschiedenis… wat dus niks wil zeggen over hun toekomst,” zoals een medewerkster zei – in één van de eerste bijeenkomsten met gealarmeerde omwonenden, in juni vorig jaar.

Overlast
Inmiddels zijn er talloze bijeenkomsten geweest, met direct omwonenden en later ook samen met een afvaardiging van het BTO-bestuur. De veranderde samenstelling van bewoners op het terrein ging immers niet onopgemerkt voorbij. Rommel op straat, ‘hangjongeren’ (letterlijk), een vreemde snuiter die midden in de nacht op bezoek wil, een uitgemergelde, jonge bull terrier – eigendom van een (tijdelijke) bewoonster – op het Heksenweitje.
Maar ook verbouwingen van de panden, die we in 2013 nog bezochten tijdens een open dag, na een grondige renovatie voor de oorspronkelijke kinderopvang.

In de 1ste uitgave van de Trompenberger uit dat jaar staat een uitgebreide beschrijving van de activiteiten-toen: “Op het terrein wonen ongeveer 28 kinderen en eenzelfde aantal kinderen zijn er alleen overdag. Er werken groepsopvoeders, gedragswetenschappers, een administratieve staf en ondersteunend personeel. Het gebouw is de thuisbasis voor ambulante werkers voor ongeveer 100 gezinnen in ’t Gooi. Een deel van het personeel werkt in wisseldiensten. In totaal is het de werkplek van tussen de 30 tot 40 medewerkers.”

Wat gebeurt er toch?
Op die vraag kregen omwonenden en bestuur in een serie van gesprekken inmiddels antwoord. Ook het Leger des Heils moest nog wennen aan de nieuwe invulling, maar toonde zich gaandeweg bereid dat in overleg met de bewoners te doen.
Veel kinderen wonen er niet meer, wel zijn er nog begeleide gesprekken van kinderen met hun (gescheiden) ouders. In het gebouw de Robijn (aan de kant van de Van Hengellaan) wonen (nog steeds) 9 jonge moeders. In het complex De Opaal (aan de kant van de Hoge Naarderweg) is ruimte voor 18 jong volwassenen met licht verstandelijke beperking en/of een sociaal emotionele stoornis. Zij worden allemaal zo veel mogelijk begeleid naar zelfstandig wonen.

Daarnaast blijft het complex de thuisbasis van de ambulante medewerkers van het Leger die inmiddels zo’n 300 gezinnen in ’t Gooi ondersteunen. En de vaste werkplek voor het ondersteunend personeel.

Welke maatregelen zijn er genomen?
Het terrein is volledig opnieuw ingericht, met allerlei veiligheidsmaatregelen. Zo zijn er camera’s geïnstalleerd, is er 24-uurs bewaking, is er een (electronisch) sleutelregime dat beperkte rechten geeft op het openen en sluiten van onderdelen, is er een (nood)telefoonnummer beschikbaar en wordt er gewerkt aan een app-groep met omwonenden, en is er een onderhoudsploeg aangesteld om de omgeving schoon te houden. Ook onderzoekt het Leger des Heils of met een betere planning van vergaderingen en trainingen de parkeeroverlast in de wijk kan worden teruggedrongen.

Gerustgesteld?
Het overleg van omwonenden, bestuur en Leger des Heils medewerkers leidde tot een toenemend vertrouwen. Helaas kreeg dat een deuk(je) toen bekend werd dat er ook zogeheten ‘justitiële plaatsingen’ plaats hadden: veroordeelde jeugdige delinquenten. Ook de gemeente bleek hier niet van op de hoogte. Navraag leert dat het om hoogstens twee gevallen in totaal gaat. En de jongeren hebben een niet zwaardere problematiek dan de overige bewoners. Dat zou ook niet kunnen, aldus de redenering, omdat er op het terrein ook jonge moeders met hun kinderen verblijven. Van plaatsing van zedendelinquenten of zware drugsverslaafden kan dan ook geen sprake zijn. Het bestuur van de buurtvereniging is in gesprek met de gemeente en heeft reeds toezeggingen gekregen over concreter toezicht op de activiteiten, om zo naar de toekomst toe eventuele problemen vóór te zijn.

Tijdens de Algemene Leden Vergadering van de buurtvereniging op 13 maart, zal het Leger des Heils aanwezig zijn om verdere vragen te beantwoorden en samen te werken aan een groeiend vertrouwen. Want iedereen verdient een kans, nietwaar?

Ziehier wat foto’s van een bezoek van omwonenden en bestuur aan de herbouwde units – in oktober 2017.