Het heeft Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander behaagd Pieter Dirk Hoogenraad te benoemen tot lid in de Orde van Oranje Nassau. Pieter Hoogenraad is een man, die zich graag inzet voor anderen, een sociaal karakter én een grote interesse en kennis van Hilversum en de Hilversumse geschiedenis.

In 1988, bijna dertig jaar geleden, heeft hij de buurtvereniging Trompenberg-Oost mede-opgericht en de bestuursfunctie van secretaris vervuld. Gedurende tien jaar heeft hij de belangen van deze buurt vertegenwoordigd en een belangrijke rol gespeeld bij het instandhouden van de enige onbebouwde eng in Hilversum ( het Heksenweitje), bij het reactiveren van de beschermde status van het gebied van de huidige kinderboerderij en bij het versterken van de sociale cohesie in de buurt. Een buurtwerker avant la lettre.

Geschiedenis
Pieter Hoogenraad weet enorm veel van de Hilversumse geschiedenis. Vanaf 2000 is hij lid van de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk (HHK Albertus Perk telt 1000 leden). Als voorzitter van de Werkgroep Monumenten heeft hij zich ingezet voor de strijd om historische panden te behouden en sloop te voorkomen. Ook heeft hij informatiebordjes laten plaatsen op gebouwen die van belang zijn voor de Hilversumse cultuurgeschiedenis. Hij brengt de Hilversumse cultuurhistorie onder de aandacht van een breder publiek door het verzorgen van lezingen, het schrijven van het boekje “Leesbaar Hilversum” en het geven van excursies. Dit doet hij ook per fiets. Namens het Fietsgilde leidt hij zes- tot zevenmaal per jaar vele belangstellenden per fiets langs cultuurhistorische punten en geeft hier een uitgebreide uitleg bij ( dit ga ik ook doen op 7 juni a.s.).

Als historicus heeft hij grondige kennis van Hilversum in de Tweede Wereldoorlog. Hij verzorgt hierover lezingen en excursies. Hij trad op als verteller/deskundige in de documentaire die RTI Hilversum in het herdenkingsjaar 2015 uitzond. Ook was hij verantwoordelijk voor het plaatsen van drie herinneringsborden op plaatsen waar tijdens de bezetting de Hilversumse tankgracht liep.

Pieter is ook de auteur van het jubileumboek “Zes eeuwen Hilversummers en hun kerken, 1416-2016 “. Een jubileumboek dat is geschreven op verzoek van de Hilversumse Raad van Kerken, ter gelegenheid van de eerste kerk in Hilversum zeshonderd jaar geleden.

Pinetum
Ook de Stichting Pinetum Blijdenstein mag op zijn inzet rekenen.
Als bestuurslid is Pieter mede-verantwoordelijk voor het instandhouden en toegankelijk maken voor het publiek van deze botanische tuin met zijn bijzondere collectie. Hij is in het bijzonder verantwoordelijk voor het opzetten van de organisatie voor de rondleidingen die thans door een groep van zeven rondleiders wordt verzorgd. Zij geven jaarlijks circa 45 rondleidingen.
Verder is hij verantwoordelijk voor de perscontacten en voor de organisatie van bijzondere evenementen in het Pinetum.

Serviceclubs
Last but not least mag de inzet voor de serviceclubs niet onvermeld blijven. Jarenlang was Pieter president van de Lionsclub Hilversum. Het is mede aan hem te danken dat het beeld “de Erfgooier” in het centrum van Hilversum staat (op het zogenaamde C&A plein). Ook werd de jaarlijkse bejaardenrit van de Lionsclub door hem georganiseerd.
Later is de Lionsclub omgezet in respectievelijk de Rotary Club Amsterdam-Noord en Rotary Club Hilversum. Ook hier is hij verantwoordelijk voor de jaarlijkse bejaardenrit en voor de indeling van het jaarprogramma, met name voor de wekelijkse sprekers.

Gelet op bovenstaande vrijwilligerswerkzaamheden kan worden gesteld, dat Pieter Hoogenraad zich geruime tijd heeft ingespannen voor de samenleving.