Lekker eten versterkt de mens – en de buurt
Door Marijke Koeman
Op woensdag 24 januari had een bijzonder buurtgebeuren plaats: Souperdag! Een totaal van een kleine honderd bewoners in postcodegebied 1217 kwam op drie verschillende lokaties bijeen om daar gezamenlijk te genieten van een door zo’n kleine 20 vrijwilligers bereide verse soepmaaltijd. Deelnemers en vrijwilligers waren na afloop enthousiast, voldaan, dankbaar en… moe. Maar ‘lekker moe’!
Wie een buitenstaander moet uitleggen met welk fenomeen we hier te maken hadden, heeft ’t moeilijk. Dus laten we maar bij het begin beginnen. Gemeentelijk buurtcoördinator Carola van den Berg leek het in 2016 wel aardig om Nationale Ouderendag aan te grijpen voor wat meer aandacht voor de ouderen in het (omvangrijke) gebied dat onder haar verantwoordelijkheid valt. Ze zocht contact met haar bekende actieve buurtgenoten, uit maar liefst víjf wijken/buurtverenigingen: Raadhuis- en het Boombergkwartier, Trompenberg Zuid, Trompenberg Oost en De Parken.
Buurten versterken
Er zo werden er op 7 oktober 2016 op vier verschillende lokaties in de namiddag gezellige ‘high teas’ georganiseerd. De opkomst was goed en de reacties overweldigend. De gemeente streeft al enige tijd naar ‘sterke buurten’ en de high tea bijeenkomsten bleken die versterking in de hand te werken: er werden contacten gelegd, eenzaamheid werd bestreden en burenhulp ter plekke geregeld. Reden genoeg om iets dergelijks in 2017 te herhalen!
Donkere dagen
Bij de voorbereidingen voor Nationale Ouderendag 2017 – met dezelfde vrijwilligers uit 2016 – bleek dat er rond die tijd in diverse buurten al diverse activiteiten gepland waren: niet alleen voor ouderen, maar voor de hele wijk. Kortom, Nationale Ouderendag – op 6 oktober – kwam eigenlijk niet zo goed uit. “Maar waarom doen we ’t dan niet later? Als alle feestdagen voorbij zijn, de dagen nog kort zijn en saai en het weer je in huis houdt?”, was de vraag. Het werd dus 24 januari, en denkend aan de winter werd de high tea een soepmaaltijd…
Huiselijke omgeving populair
Nieuw was dit keer ook dat de gemeente huis-aan-huis een uitnodiging verspreidde, al bleek dat wat ingewikkelder dan gedacht: sommige vielen wat laat in de brievenbus. Maar dat weerhield deelnemers er niet van zich alsnog aan te melden. Er zo liepen de inschrijvingen voor de ‘souperdag’* op de twee privé lokaties (Hoge Naarderweg en Trompenbergerweg) al snel vol: dat vindt men kennelijk de leukste plek om naar toe te gaan. De Kinderboerderij, precies gelegen tussen de twee privé lokaties, was minder in trek. Met wat overleg en geschuif bleek er ook een behoorlijke aantal deelnemers voor de Torenlaankerk te zijn.
Het mes snijdt…
De huis-aan-huis uitnodiging leidde er ook toe dat zich spontaan vrijwilligers aanmeldden om te komen helpen. En zo stonden op drie lokaties, die woensdagmorgen 24 januari, vrijwilligers in een hen onbekende keuken soep te koken en kennis te maken met onbekenden die al jaren bij elkaar in de buurt woonden… Het mes snijdt aan vele kanten!
Eten verbroedert
Tja. En hoe verklaar je dus dit fenomeen? Is ’t nog een (soort) ouderendag? Nee, want er kwamen ook buurtgenoten uit instellingen voor ‘beschermd wonen’ uit de wijken. En jonge vrijwilligers die ouderen uit de wijk begeleiden. En ‘middelbaren’ die na het overlijden van hun partner eindelijk wel weer eens iets leuks buiten de deur wilden meemaken. En buurtgenoten die de uitnodiging niet helemaal begrepen en zélf een pan soep meenamen. “Wat fantastisch wanneer een echtpaar van 79 en 80 jaar met een grote pan pompoensoep komt, een andere bewoonster heel zenuwachtig is omdat ze niet weet of men haar groentesoep wel lekker vindt.. En dan die prachtige verhalen, ieder met z’n eigen emotie,” merkt een vrijwilligster op.
Culinaire inventiviteit
“Wat was dat een gezellige en vooral verrukkelijke avond gisteren. Mijn buurvrouw en ik hebben genoten. Natuurlijk van de gesprekken met buurtgenoten die we niet kenden, maar zeer zeker ook van de heerlijke gerechten die op tafel stonden of verschenen. Nee, mijn soep was inderdaad niet meer nodig… Zoveel culinaire inventiviteit verdient applaus. Bij deze.”
En dan die verbazing: nee, de gemeente betaalt de onkosten (die buitengemeen laag zijn: de vrijwilligers weten heel goed hoe je ’t goedkoopst inkoopt.) Nee, het allerduurste, het meest waardevolle, de voorbereiding, de tijd en de gastvrijheid, komt uit een goed buurthart.
Als dát de buurt niet versterkt?
Dank aan alle vrijwilligers en lokatie-gastvrouwen Linda Grutterink en Patricia Oudendijk en de Torenlaankerk
* Souperdag = soep, souper (Frans voor feestelijk maaltijd in de avond), super! En – met wat creativiteit – ook (keer de P om): ouder.
Liesbeth
Souper leuk verslag en foto’s Souper bedankt